12 cursuri săptămânale

8 ședințe

despre istoria filmului

2 ședințe

despre marii cineaşti

2 ședințe

despre 12 capodopere ale cinematografiei mondiale

Criterii de participare:

Curiozitatea și entuziasmul pentru cinema. Cursul se adresează atât cinefililor, cât şi celor care activează sau se pregătesc să activeze în industrie.

Cursurile sunt structurate pentru un nivel începător sau mediu şi îşi propun să dezvolte cultura cinematografică a participanților şi să le valorifice viziunea și limbajul critic.

OBIECTIVELE CURSULUI:

  • Explorarea unor noţiuni fundamentale de regie de film, imagine, montaj și scenariu;
  • Formularea unei introduceri în teoria şi istoria filmului (începând cu noţiuni despre tehnică şi limbaj şi continuând cu o trecere în revistă a evoluţiei cinematografului de la începuturi şi până în prezent);
  • Explorarea curentelor cinematografice (cu accent pe felul în care filmul a fost influenţat de alte arte, dar şi pe impactul pe care ce-a de-a şaptea artă a avut-o, la rândul său, asupra societăţii).

METODĂ:

Cursurile vor îmbina clipuri de film şi lecturile teoretice cu dezbateri despre peliculele vizionate şi discuţii cu cursanţii despre felul în care cinema-ul le-a influențat vieţile.

Insight:

Partea teoretică va acoperi invenţia tehnicilor de film majore, crearea Hollywoodul-ui şi curente ca expresionismul sau suprearealismul. Va continua cu introducerea sunetului, începuturile industriei de film, epoca de aur a studiourilor hollywoodiene şi cu dezvoltările cinema-ului de autor după cel de-al doilea război mondial din Italia (neo-realismul), Franţa (nouvelle vogue) şi Anglia (Free cinema).

Cursul va studia impactul pe care filmele le-au avut asupra culturii populare globale: felul în care au evoluat cele mai importante genuri (horror, noir, SF, melodrama), vastele schimbări în regie începînd cu anii '60, explozia filmului independent şi al noului cinema american din anii '80 si '70, descoperirea cinema-ului asiatic, cât şi ultimele trenduri din regia internaţională din 1989-prezent, culminând cu consacrarea “noului val românesc”.

Ultimele două şedinte se vor concentra pe opera şi pe specificul unor mari cineasti cum ar fi Bergman, Tarkovsky, Hitchcock, Fellini, Cassavetes.

Filmografia:

Peliculele sintetizează evoluţia limbajului, inovaţiile tehnice, inventarea genurilor, explozia showbiz-ului, recunoaşterea cinematografului ca o a şaptea artă, eroi şi anti-eroi, minimalism şi extravaganţă, Hollywood şi Europa, mercenari şi autori, creatori şi divele lor, ascensiuni şi prăbuşiri, modă şi underground, staruri şi public.

Cele 12 filme cuprind efervescenta epocă mută, revoluţia stilistică adusă de filmul rusesc mut şi de expresionismul german, fabuloasa şi suprinzătoarea expansiune hollywoodiană din timpul marii depresiunii, inovatoarele curente europene postbelice, noul cinema american, descoperirea cinema-ului asiatic şi epoca modernă a blockbusterelor.

Cele 12 filme alese pentru acest curs nu sunt atât capodopere de necontestat, cât borne care au deturnat drumul de până atunci al cinema-ului şi au modelat cinema-ul şi publicul care le-a văzut.

Durata curs

12 săptămâni

Durata curs

15 - 25 participanți

Durata curs

1 ședință x 2 ore
/săptămână

Curs susţinut de Anca Grădinariu

Anca Grădinariu este jurnalist, scenarist de televiziune şi organizator de festivaluri de film. A absolvit secţia de scenaristică şi critică de film de la UNATC. Din 1997, scrie despre cinema şi cultură populară pentru majoritatea ziarelor şi revistelor importante din România. A fost unul din membrii fondatori ai revistei Re:publik. A semnat mai multe scenarii pentru seriale de televiziune, printre care și versiunea românească a serialului În derivă (In Treatment), produs de HBO România. Face parte din echipa inițială a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF Cluj), unde continuă să facă preselecția și să scrie pentru Aperitiff. Pentru postul DigiWorld,a realizat documentare de televiziune prezentate și premiate la festivaluri ca Astra, Cronograf, Docuart Fest. Începând cu 2019, este directorul artistic al Festivalului de Film European.

Cost:

900 Lei

Tariful integral pentru cele 12 săptămâni de cursuri
este de 900 lei

Calendar:

Înscrieri:
până pe 23 sept. 2019
Curs:
25 sept. – 11 dec. 2019
miercurea 19:00 – 21:00

Locația:

Locul de desfăşurare:
Spaţiul Docuart
Calea Giulești, nr. 14, etaj 4 (cladirea ISAF), București

Înscrieri:

Inscrierile pentru sesiunea curentă s-au încheiat.

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a te anunţa când
lansăm următoarea sesiune a cursului.

Completează adresa ta de email cu care vrei să te abonezi
Pentru orice alte informații ne puteți scrie la adresa academia@docuart.ro
Pentru orice alte informații ne puteți scrie la adresa academia@docuart.ro